Post navigation

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ

2021 καλή χρονιά! το Σχολαρχείο στο Βελημάχι με Πρωτοχρονιάτικο δώρο-μποναμά!

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Βελημαχιτών ως πρωτοχρονιάτικο δώρο ή μποναμά ήρθε η απάντηση απο την Υπηρ. Νεωτ. Μνημείων του υπ.Πολιτισμού απο την Πάτρα, για τις ενέργειες χαρακτηρισμού ως διατηρητέου μνημείου του ιστορικού Σχολαρχείου, όπου χωρίς την έγκρισή του δεν επιτρέπεται άλλη ενέργεια!

Σύμφωνα με το έγγραφο, χαρακτηρίστικε πολύ αξιόλογο κτίριο με οριακή δομική κατάσταση, ενώ, παράλληλα, από το Δήμο Γορτυνίας θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στο κτίριο.

Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά της ‘πέρα μεριάς’, εδώ στα ορεινά και απόμακρα χωριά μας αξίζει το κτίριο αυτό να συντηρηθεί και να αναδεικνύει την ιστορία του τόπου μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνέβαλαν αρκετά στην επανάσταση του 21 και πήγαν πολλοί απο αυτά τα ορεινά χωριά να πολεμήσουν στον αγώνα. Ήταν οι Βελημαχίτες αγωνιστές και πολλοί ακόμα από τα γύρω χωριά (και στο 22, και στο 40 επίσης). Ένα διατηρητέο κτίριο των 152 χρ., ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Γορτυνίας μπορεί σήμερα να λειτουργήσει για ανάγκες συνεδρίων, συνεδριάσεων του Δήμου, της Περιφέρειας, να γίνονται ημερίδες, εκθέσεις νέων, παρουσιάσεις νοσταλγών του τόπου, όπως γίνεται σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις της Γορτυνίας, Λαγκάδια, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στον εαυτό μας!

Μεγάλη ικανοποίηση αισθανόμαστε στο σύλλογο για τις συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε επι σειρά ετών, είμαστε σε επαγρύπνηση για το θέμα μαζί με την ομάδα δράσης και τους καλούς φίλους απο τα γύρω χωριά, το Δήμο και την Περιφ. Πελοπ/σου. Ευχαριστούμε απο καρδιάς γι’ αυτές τις άμεσες ενέργειες την υπηρεσία Νεωτ. Μνημ. στην Πάτρα, κο Προϊστ. Γεωργ.Παπανδρέου, είμαστε στη διάθεσή του για τη συνέχεια!

Με τέτοιο πρωτοχρονιάτικο δώρο-μποναμά μπορούμε να οραματιζόμαστε, να ελπίζουμε, να αγωνιζόμαστε, ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους!

Χρόνια Πολλά, να έχουμε υγεία, χαρά, πρόοδο και να συναντηθούμε και πάλι στο 2021 ελεύθεροι απο την επίδραση αυτού του ιού που όλους μας δοκιμάζει!